Архів блогу

вівторок, 27 січня 2015 р.

ДОСЛІДИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ГОДИНИ „ЦІКАВОЇ ХІМІЇ"

ДОСЛІДИ ДЛЯ  ПРОВЕДЕННЯ ГОДИНИ „ЦІКАВОЇ ХІМІЇ"
Дослід № 1. Хімічний «вулкан»
У фарфоровій ступці ретельно розтираємо 50г оранжево-червоних кристалів дихромату амонію. Порошок (NН4)2Сг207 висипаємо на велику металеву підставку, надаючи йому форми гірки. На вершині «вулкан» паличкою робимо лунку  і  вливаємо в неї 1 - 2 мл етилового спирту. Спирт підпалюємо сірником. Від горіння спирту починає бурхливо розкладатися дихромат амонію. При цьому з „кратера" викидається сніп яскравих іскор і „вулканічний попіл" - брудно-зелений Сг2Оз, об'єм якого в багато разів перевищує об'єм взятого (NH4)2Сг207:
(NH4)2Сг207                 N2 +4Н20 +Сг203;         Н=- кДж
Екзотермічний розклад (NН4)2Сг207 дуже нагадує виверження справжнього вулкана.

Дослід № 2. «Золото» з води.
Наливаємо в 2 хімічних стакани по 100 мл води; в одному стакані розчиняємо 8г йодиду калію, а в другому - 8г ацетату свинцю і змішуємо ці розчини. Утворюється жовтий осад. Даємо відстоятися, рідину над осадом зливаємо, а до осаду додаємо 10 мл розбавленої (40% - вий розчин) оцтової кислоти і нагріваємо розчин до кипіння. Доливаємо воду доти, доки осад не розчиниться. Цю частину досліду виконуємо перед початком „Години цікавої хімії", гарячий розчин тримаємо на плиті.
Стакан з гарячим розчином переносимо на демонстраційний стіл. Для більш швидкого охолодження стакан періодично занурюємо в кристалізатор з льодяною водою або снігом. Поступово під час охолодження в стакан з'являються жовті кристалики йодиду свинцю, які при своєму осіданні утворюють „золотий дощ".
Дослід 3 «Багаття без сірників»
Готуємо свіжу суміш з калій перманганату КМnО4 і сульфатної кислоти Н2SO4 (конц.) у порцеляновій чашці. Навколо суміші, не торкаючись її, поміщаємо суху тирсу так, щоб з появою полум’я вона могла б легко зайнятися. Між пальцями розміщуємо ватку, змочену спиртом. Унаслідок стискання пальців краплі спирту мають потрапити в окисну суміш. Відбувається реакція з виділенням великої кількості тепла, надлишок спирту запалюється, а від нього загоряється тирса.
Дослід 4 «Фараонові змії»
Кладемо на підставку сухе пальне, а зверху - таблетки сухого кальцію глюконату в три стовпчики по 9 таблеток. Підпалюємо сухе пальне. Спостерігаємо реакцію розкладу.
Дослід № 5 Підводний колоїдний «сад»
Пляшечку конторського силікатного клею розводимо водою (1:5). Добутий розчин виливаємо в велику склянку посудини і кидаємо в неї крупні кристали таких солей: СuS04∙5Н20; FеS04∙7Н20; FеС13∙6Н20;     МgС12∙6Н20; А12(S04)3∙18Н20;  КА1(S04)2∙12Н20
Незабаром з кристалів з'являються химерні утвори, що формою нагадують морські водорості найрізноманітніших кольорів і відтінків. Так, солі купруму утворюють „водорості" блакитного і синього кольорів, феруму (III) - бурого, феруму (II) - темно-зеленого, алюмінію і магнію утворюють безбарвні „водорості".
Дослід 6 «Кольорові вогні»
У чисту фарфорову чашку наливаємо  30 мл спирту. У спирт добавляємо  З г дрібнорозтертих хлоридів натрію, калію, кальцію, барію. Суміші підпалюємо. Спостерігаємо гаму кольорів: жовте, фіолетове, рожеве, зеленкувате полум'я.
Для утворення красивого зеленого полум'я ми змішували 10 мл спирту з 2 мл концентрованої сульфатної кислоти і 2 г борної кислоти. Підпалюємо суміш, утворюється борно-етиловий ефір, який горить таким полум'ям. Дослід проводимо на демонстраційному столі, який накритий металевим листом. Маємо запасні фарфорові чашки для гасіння полум'я після закінчення досліду.

                 

Немає коментарів :

Дописати коментар